Blomma

Bomull – kvalité – material

Det finns tre olika bomullssorter: Upland cotton, pimabomull och egyptisk bomull – alla med sina egna kännetecken och specifika egenskaper.

Handdukstillverkningen består främst av garn, vävning, efterbehandling och konfektion. De mest föredragna garnerna i handdukstillverkning är: 100 % bomullsgarn, på grund av deras höga absorberingsförmåga, höga våtstyrka, goda färgbarhet, höga färgbeständighet, tvättbarhet, mjuka attityd, anti-allergicitet. Förutom bomull kan bambu, mikrobomull, lowtwist, kammad, modal, viskos, lyocell, soja, majs, alger och linne med en liten andel också användas i handduksproduktion. formad med garn, kardning och öppna spinningsystem.

Handduk 16/1:
Den är gjord av stickgarn nummer 16. Den är fylligare och smidigare än tvålagersgarnet till handtag och utseende. Pållängden är högre. Uppsugningsförmågan är snabbare. Av dessa skäl är det mer föredraget.

Handduk 20/2:
Den är gjord av dubbelt garn nummer 20. Har till skillnad från 16/1 handdukar en kortare tandtråd. Denna typ av tyg används när jacquardtillverkning krävs. Den är tuffare än 16/1-handdukarna. Handdukar enligt designområden; frotté, våfflor, velour, broderade, hotell & spa & babyhanddukar.

Handdukar efter färgtyp:
Garnfärgade handdukar: är handdukar gjorda av färgat garn (garn i olika färger). Jacquardtillverkning är normalt gjord för användning i spa och stränder.
Färgade handdukar: de är monokroma handdukar. Efter att handduken är gjord färgas den i en färg.
Indanhtren-färg: Denna färgningsteknik används för att öka färgbeständigheten vid färgning av bomullsprodukter. Färgerna på de produkter som produceras med denna produktionsmetod har mycket längre hållbarhet.
Reactive dye: En teknik för att färga bomullsprodukter. Färglivslängden är kortare jämfört med indanhtren-färgning.

handduk Handdukens mått enligt användningsområde:
30×30 cm Minihandduk
50×90 cm Normal torkhandduk
70×140cm Badhandduk
100x150 cm Strandhandduk

Handdukar i vikt:
Tunna handdukar 250-349 g/m2
Medium handdukar 350-449 g/m2
Tyngre handdukar 450-549 g/m2
Mycket tunga handdukar från 550 g/m2 och mer

Faktorer som påverkar handdukens kvalitet:

Jacquard handdukar.
Jacquardvävd handduk tillverkas på en speciell väv utrustad med en jacquardmönstermekanism. Som kan producera en mängd olika komplexa mönster och mönster. En jacquardvävstol tar alla typer av fibrer och kan fungera med ett brett utbud av vikter och kvaliteter; slutanvändningarna av denna vävtyp är därför omfattande och varierande. Tyger med en jacquardväv är i allmänhet starkare och mer motståndskraftig än de med basväv.

Dobby handduk
Dobby en separat väv i geometriska mönster, som skapar en infälld platt del av handduken som gör dobbykanten. Oftast är bården samma färg som handduken, men du kan hitta handdukar med detta område i en annan färg. Alternativt kan bården ha ränder, geometriska mönster eller mönster som ger handduken lite extra dekoration.

Vad är skillnaden mellan en kamkant och en Dobby-kant?
En kambård har en platt vävstruktur som vanligtvis finns på toppen och botten av handduken. En dobbykant har en dekorativ väv som kan bestå av många unika mönster, inklusive rutor, ränder och andra mönster.

Enkeltvinnad tråd – 1 ply yarn
Tråd av enkeltvinnad typ – även kallad 1 ply yarn – är gjort av en sträng av fiber som tvinnats samman. Tråden har till utseendet en rund form och är mindre kompakt än flerskiktstrådar. Det gör att tyger som vävts av enkeltvinnad tråd är både mjukare och mer följsamma, något som ger sköna plagg med mycket hög komfort.

Dubbeltvinnad tråd – 2 ply yarn
Till skillnad från enkeltvinnad tråd så är den dubbeltvinnade sammansatt av två enkelsträngar, som tvinnats i varsin riktning och därefter kombinerats i en motsatt rörelse. Det gör den dubbeltvinnade tråden – även kallad 2 ply yarn – fastare och extra hållbar, något som ger bomullstyger med slitstarka egenskaper och längre hållbarhet. Tyger vävda med dubbeltvinnad tråd är dessutom kända för sin djupa lyster och glans – högkvalitativa egenskaper som förklaras av trådens flerdimensionella skikt.